Power BI: Data security op het hoogste niveau
Het afgelopen jaar is het meer dan ooit duidelijk geworden: een ‘digital-first strategie’ is niet zo
maar een trend, het is de nieuwe standaard waar bedrijven op alle niveaus mee te maken hebben en krijgen. Corona dwong ons om kantoren te verplaatsen naar huiskamers,
om meetings via Teams te doen in plaats van face-to-face. Ineens zaten we bedrijfskritische gegevens te analyseren aan de keukentafel, maar wat betekent dat? Arun Ulag, Corporate Vice President Power BI, stelt in zijn blog terecht dat naarmate data meer beschikbaar is en op verschillende locaties geopend kan worden dit risico’s met zich meebrengt.
Antwoorden op vragen als ‘hoe veilig is mijn data in de cloud?’ en ‘welke end-to-end beveiliging moet ik inzetten om het lekken van data te voorkomen?’ zijn belangrijker dan ooit. Niet voor niets dat Power BI haar service hier op aanpast en afgelopen februari een update van security capab
ilities aankondigde. Power BI maakt data security een geïntegreerd onderdeel van de strategie, maakt gebruik van dezelfde security stack als Microsoft Azure – wat weer vergelijkbaar is met de beveiliging van overheidssystemen zoals Justitie. Een hele simpele, maar belangrijke belofte volgt: ‘your data is secure in the Microsoft Cloud’.
Een onderdeel hiervan is ‘network isolation’, wat betekent dat alleen specifieke medewerkers of computers, op basis van IP-adressen, toegang hebben tot de data. Hiervoor kunnen service tags, private links of VNet features worden ingezet. Vervolgens kan multi-factor authentication worden ingezet en biedt Power BI (als enige BI tool) de mogelijkheid om datasets, reports, dashboards en dataflows te koppelen aan sensitivity labels (MIP).
Het feit dat ‘Power Bi for Azure Government Secret’ ter review ligt bij een assessment organisatie (3PAO) en naar verwachting gaat worden gebruikt binnen Defensie bewijst dat Microsoft er alles aan doet om aan de hoogste veiligheidsstandaarden te kunnen voldoen. En het leuke? It’s just the beginning.