Power BI Dashboards voor meer inzicht in jouw ERP-data
De belofte van ERP-systemen is groots: alle bedrijfsgegevens samengebracht in één centrale bron, zodat silo’s doorbroken worden en naadloze samenwerking mogelijk wordt. Maar is dit echt zo? We horen het steeds meer, ERP-systemen die niet de juiste visualisaties aanbieden om daadwerkelijk actiegerichte, en geconsolideerde, inzichten te verkrijgen. De oplossing daarvoor? Power BI Dashboards!
Einde aan silo’s, maar nog steeds niet voldoende inzicht?
Het is waar dat ERP-systemen slagen in het samenbrengen van data uit verschillende afdelingen zoals finance, productie, sales en HR. Dit biedt voor veel bedrijven enorme toegevoegde waarde en opent deuren naar onder andere:
- Overzicht van de gehele bedrijfsvoering: Het vermogen om de bedrijfsvoering in zijn geheel te bekijken, wat cruciaal is voor strategische besluitvorming.
- Procesoptimalisatie door het identificeren van bottlenecks: Door data te analyseren kunnen inefficiënties en knelpunten in processen worden geïdentificeerd en aangepakt.
- Betere besluitvorming op basis van real-time data: Met actuele informatie kunnen beslissingen sneller en nauwkeuriger worden genomen.
Maar enkel informatie is helaas nog geen inzicht…
Het gebruik van ERP-systemen leidt vaak tot een overvloed aan data. Deze zogeheten ‘data overload’ kan het moeilijk maken om relevante informatie te filteren en te analyseren. Hier ontstaat de noodzaak voor een krachtige oplossing die deze data kan omzetten in bruikbare inzichten.
De oplossing? Power BI Dashboards.
Daar waar menig ERP-systeem te kort kan schieten op het bieden van datavisualisatie, bewijst Power BI zich meer en meer als waardevolle troef. Over het algemeen maken de meeste grote organisaties al gebruik van een vorm van datavisualisatie. Echter is dit lang niet zo vanzelfsprekend binnen het MKB. “Te groot om te blijven sturen op onderbuikgevoel, maar te klein om in-house aan de slag te gaan met een data-expert”. Dit is wat we steeds vaker zien in de praktijk, maar hoe begin je nou met het verzamelen van inzicht? Wat zijn nou de voordelen van het gebruiken van een dashboarding tool als Power BI?
-
Flexibele Dashboards
Met Power BI kun je dynamische rapporten en dashboards creëren die volledig zijn afgestemd op jouw behoeften en vereisten. In vergelijking met veel ERP-systemen die óf kant-en-klare dashboards aanbieden, óf helemaal geen visualisatiemogelijkheden.
-
Geïntegreerde Data
Door data uit verschillende bronnen te combineren, biedt Power BI een compleet beeld van jouw organisatie. Ondanks het feit dat menig ERP-systeem al een alomvattend beeld geeft van de organisatie, heb je in Power BI de mogelijkheid om nog losse databronnen als input te gebruiken. Denk bijvoorbeld aan jouw urenregistratietool of aan de losse Excel-sheets die jij bijhoudt.
-
Krachtige Analyses
Met geavanceerde analysemogelijkheden, inclusief voorspellende modellering, helpt Power BI je om verborgen inzichten en trends te ontdekken. Waar kant-en-klare dashboards helaas soms te kort schieten, heb je in Power BI de mogelijkheid om uitgebreider te filteren op bijvoorbeeld periodes of entiteiten, waardoor je maatwerk inzichten kunt verkrijgen waarmee je betere forecasts kunt doen.
-
Gebruiksvriendelijkheid
Dankzij de intuïtieve interface van Power BI is de tool bruikbaar voor iedereen, ongeacht hun technische vaardigheden. Niet iedereen heeft meer toegang nodig tot het ERP-systeem voor inzicht, maar het dashboard wordt simpelweg met belanghebbenden gedeeld.
Het is bijna vanzelfsprekend dat ERP-data een enorme troef kan zijn voor jouw bedrijf, maar alleen als je deze op de juiste manier ontsluit en visualiseert. Door gebruik te maken van de juiste BI-tools, zoals Power BI, kun je de silo’s definitief doorbreken en écht waardevolle inzichten uit jouw data halen.
Simpelweg data verzamelen is niet meer voldoende; het draait allemaal om het begrijpen en kunnen inzetten van die data om strategische voordelen te behalen. Met de juiste tools en aanpak kun jij die volgende stap zetten naar data-gedreven besluitvorming. Benieuwd hoe zo een actiegericht dashboard met ERP-data eruit kan zien?
Kijk dan hier