Het is de droom van iedere CEO, CFO of CIO: een rapportage die iedereen begrijpt en waar iedereen mee kan werken. Volgens toonaangevend adviesbureau Gartner staat dat op 1 op de prioriteitenlijst. Bij The Reporting Agency menen ze het ei van Columbus te hebben gevonden met ‘reporting as a service’.
Er wordt al veel aangeboden ‘as a service’. Van muziek en fietsen tot zelfs spijkerbroeken en licht. Niet meer kopen, maar gebruiken via een maandelijks abonnement. Rapportages-als-een-dienst is nieuw in dit rijtje. Dennis de Gier en Michel Büchner zien kansen mkb-ondernemers te ontzorgen en bedrijfsperformance te verbeteren.
„Het gedeelte reporting as a service houdt in dat je als klant geen omkijken hebt naar de configuratie, het beheer en onderhoud van de software, de hardware en de rapportages. Je neemt een abonnement en bent volledig ontzorgd. Dat abonnement kost, afhankelijk van de complexiteit van het dashboard, ergens tussen de 50 euro en 250 euro, zegt De Gier. Voor die prijs hoef je zelf geen dure softwarelicentie af te sluiten of expertise in de vorm van een data-analist in huis te halen. Het vraagt wel een initiële investering voor de inventarisatie van de informatiebehoefte, het inrichten van het onderliggende proces en het op maat ontwerpen van het dashboard of rapport. Die zit zo rond de 5.000 euro, vertelt De Gier.
Dennis de Gier en Michel Büchner, oprichters van The Reporting Agency, werken al een aantal jaren met data en rapportages. Samen zitten ze ook in Reporting Insight, dat door De Gier in 2014 is gestart. Een rapportageadviesbureau. „Maar daar zat de markt vanwege de crisis helaas nog niet op te wachten”, vertelt De Gier. „Ondertussen kreeg ik wél interimopdrachten en recruitmentaanvragen. Uiteindelijk is er een mix van aanvragen gekomen en is het een advies, interim en werving & selectiebureau geworden.”
In 2020 merken De Gier en Büchner vanuit klantaanvragen dat de behoefte toeneemt. Niet alleen naar rapportages maar ook naar het rapportageproces zelf en het opzetten ervan. Met het voorbeeld van Het Slimme Collectief-portal in het achterhoofd, gaan ze op zoek naar een moderne Cloud-oplossing, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. „Het was niet zozeer de technische complexiteit waar we van schrokken, maar van de hoeveelheid opties die we konden selecteren. In de marketplace van Microsoft Azure staan wel tweeduizend apps waar je uit kunt kiezen. Ga er maar aan staan”, zegt Büchner.