Terug naar alle berichten

Haal meer uit AFAS met Power BI! 

AFAS Software is een bekende naam als het gaat over van ERP- en HRM-systemen. De naam zegt het al: Applications for Administrative Solutions. Het biedt een breed scala aan functionaliteiten voor het beheren van processen binnen organisaties, van salarisadministratie tot ordermanagement en van financiën tot CRM. De diversiteit van de software maakt het aantrekkelijk en toegankelijk voor veel organisaties, maar kan er helaas ook voor zorgen dat je qua stuurinformatie door de bomen het bos niet meer ziet. 

Het aantal data-gedreven organisaties groeit sterk, de behoefte aan juiste inzichten daarmee ook. Data inzichtelijk maken staat voor veel bedrijven hoog op de prioriteitenlijst. En waar bedrijfssoftware als AFAS ontzettend nuttig is voor het automatiseren van processen en het bijhouden van administratieve zaken, kan het ook zorgen voor een informatie overload. Vanuit dit perspectief krijgen wij daarom vaak de vraag: ‘hoe zorg je er als organisatie voor dat je de juiste inzichten krijgt uit AFAS?” 

Het klopt dat AFAS zelf al veel dashboard mogelijkheden biedt, zo kent het AFAS meer dan 100 kant-en-klare dashboards. Het Business Intelligence onderdeel geeft klanten de mogelijkheid hun bedrijfsinformatie te verzamelen, analyseren en te visualiseren. De kant-en-klare dashboards geven inzicht in ziekteverzuim, verlies- en winstrekening, projectmanagement en nog veel meer. Maar is jouw organisatie precies hetzelfde als een andere organisatie? Does one size fit all? Meestal niet. Vaak worstelen organisaties met het feit dat kant-en-klare dasbhoards lastig zijn in te richten naar de specifieke wensen van een organisatie. Geavanceerde visualisaties en specifieke berekeningen die van waarde zijn voor jouw organisatie zijn vaak niet mogelijk. Maar hoe los je dat op?  

Afas-dashboardJuist, dat is waar Power BI om de hoek komt kijken. Power BI biedt in tegenstelling tot de klant-en-klare standaardoplossingen van AFAS een verscheidenheid aan visualisatiemogelijkheden. Door jouw AFAS-gegevens in Power BI te verwerken, structureren en visualiseren creëer je inzicht dat voor jou van waarde is. Met interactieve filters en slicers is het mogelijk specifieke aspecten van data te verkennen en dieper te graven om beter inzicht te krijgen.

Daarnaast is het mogelijk om andere databronnen toe te voegen en zo kruisverbanden te leggen. Want het klopt dat AFAS integratiemogelijkheden biedt met verschillende systemen, maar niet met allemaal. De handmatige stappen om gegevens uit allerlei systemen te exporteren en vervolgens te importeren zijn tijdrovend en geen optie voor een organisatie die juist lean en data-gedreven wil werken. Power BI biedt de mogelijkheid om directe koppelingen te maken met AFAS, andere systemen en documenten. Op die manier heb je alles centraal en altijd voorzien van de juiste informatie waarbij vooral combinatie van data uit de verschillende bronnen relevante stuurinformatie oplevert.    

Als laatste biedt Power BI in tegenstelling tot AFAS de mogelijkheid om te zorgen dat informatie op het juiste moment, bij de juist persoon terecht komt. Dankzij row-level security zie jij alleen waartoe jij gemachtigd bent in het Power BI dashboard. Enerzijds vanuit veiligheid, anderzijds om medewerkers niet te overspoelen met informatie die voor hen niet relevant is. Hoger management ziet vervolgens de volledige overview van het bedrijf – ideaal voor het benchmarking en het vergelijken van prestaties van verschillende business units of locaties. 

Kortom, een AFAS dashboard in Power BI is een waardevolle tool om nóg duidelijker inzicht te krijgen in belangrijke bedrijfsprestaties.  

Wil jij meer weten over een AFAS dashboard in Power BI? Laat het ons weten!