Terug naar alle berichten

De nieuwste ontwikkelingen van het Power Platform – Gonnie (sr. Power BI Consultant) neemt je mee!

Power Platform

In het recent uitgebrachte ‘2023 Release Wave 2’ van Microsoft zijn vele nieuwe ontwikkelingen en features rondom het Power Platform aangekondigd. Vanaf oktober 2023, tot en met maart 2024, komt Microsoft met de nieuwste handvatten die gebruikers en bedrijven in staat stellen om nóg beter hun data te kunnen analyseren, automatiseren en om te zetten tot stuurinformatie. Maar wat houden deze veranderingen in voor jou en mij? Ik neem je mee langs de belangrijkste ontwikkelingen voor Power BI, Power Apps en Power Automate.

Power Apps

Power Apps is een van de grootste low-code app development tools op de huidige markt. Met behulp van Power Apps bouwen wij aangepaste zakelijke apps. Met deze tool helpen wij onze klanten om op een effectieve manier gegevens te verzamelen, weergeven en verbinden, en dit alles zonder dat er traditionele ontwikkelingsvaardigheden voor nodig zijn. Hier zijn de nieuwste en toekomstige ontwikkelingen en investeringen rondom Power Apps:

    • AI-integratie en gebruikerservaring: Introductie van ‘Copilot’ voor zowel makers als gebruikers van apps, waarbij AI en natuurlijke taalverwerking worden geïntegreerd. Deze functie helpt bij snellere app-ontwikkeling en maakt AI-gedreven inzichten en gegevensanalyse binnen apps mogelijk.
    • Moderne app-ontwikkeling: Er worden updates uitgerold om apps standaard te moderniseren. Dit omvat moderne bedieningselementen, responsieve sjablonen en standaard offline functionaliteit. Zo kunnen we een modernere interface verwachten met eenvoudigere deelopties en verbeterde samenwerkingstools.
    • Schaalbaarheid voor organisaties: Voortdurende verbetering van functies voor beheerders en ontwikkelaars om de implementatie van de apps op bedrijfsschaal te ondersteunen, met verbeterde beveiliging.

Power Automate

Met behulp van Power Automate bouwen wij effectieve workflows tussen verschillende applicaties en services. Hiermee automatiseren we repetitieve taken en beheren we gegevensstromen tussen verschillende systemen. Door het inrichten van flows kunnen we onder andere datastromen automatiseren waarmee we tijd besparen en foutgevoeligheid verminderen. De voornaamste ontwikkelingen en investeringen rondom Power Automate zijn:

    • Gestroomlijnd personeelsbeheer: Het aanmoedigen van acceptatie binnen organisaties wordt bevorderd door verbeterde functionaliteiten aan te bieden voor het beheer van hun digitale personeelsbestand. Hieronder valt onder andere geoptimaliseerd en naadloos referentiebeheer binnen de Power Automate Maker Portal
    • Zorgen voor schaalbaarheid en privacy: Power Automate legt de focus op cloudstromen, vereenvoudigt grootschalig beheer en versterkt controles op governance en privacy.
    • Verbeterde Toegankelijkheid van Process Mining: Dankzij bruikbare inzichten, aanbevolen door AI, en extra standaardmogelijkheden wordt Process Mining nu nog toegankelijker. Bovendien is er een diepe integratie met Dynamics 365 Supply Chain Management, waardoor alle gebruikers, inclusief degenen zonder diepgaande technische kennis, kunnen profiteren van waardevolle procesinzichten.

Power BI

Tot slot komen we aan bij onze sterspeler: Power BI. Met behulp van Power BI modelleren we de data, queryen we de juiste data voor de nodige inzichten en bouwen we actiegerichte dashboards. Hier zijn enkele thema’s waarin Microsoft investeert de komende periode:

    • Verbeterde Toegankelijkheid en Gebruikerservaring in Power BI:
      Het modeloverzicht is nu gebruiksvriendelijker met ondersteuning voor toetsenbordnavigatie, hoog-contrastmodus en alt-tekst. Een speciale verkenning-modus maakt het mogelijk om één visueel element grondig te analyseren en met behulp van AI verborgen inzichten te onthullen, toegankelijk via de rapport visuele focusmodus. De modelverkenner ordent semantische modelobjecten in een boomstructuur, vergelijkbaar met het Tabular Object Model, wat de productiviteit bij het bouwen van complexe modellen verhoogt.
    • Verbeterde Gegevensintegratie- en Rapportagemogelijkheden: Power BI maakt nu het direct creëren van semantische modellen binnen de service mogelijk, waarbij alle beschikbare connectors in Power BI Desktop worden gebruikt. Dit maakt gegevensontdekking eenvoudiger en voorkomt dat er veel datasets ontstaan. Zo kunnen wij sneller rapporten in de Power BI-service maken met gegevens uit diverse bronnen zoals Excel, CSV-bestanden en SharePoint, zonder eerst gegevensmodellering in Power BI Desktop te hoeven doen. Met visuele berekeningen kunnen we gemakkelijk nieuwe berekeningen maken binnen visuals via een eenvoudige interface, vergelijkbaar met Excel, waardoor het maken van complexe formules wordt vereenvoudigd.
    • Geavanceerde Data-analyse- en Queryfuncties: In Power BI Premium is het beheer van DAX-query’s sterk geautomatiseerd, waardoor flexibele aanpassingen op basis van gebruik mogelijk zijn. Zo kun je nu DAX-query’s rechtstreeks binnen Power BI schrijven en uitvoeren, zonder de noodzaak van externe tools of API’s.
    • Integratie met Microsoft 365 en Cloudopslag: Power BI-grafieken kunnen moeiteloos worden gekopieerd en geplakt in Microsoft 365-documenten, terwijl hun interactieve functies behouden blijven dankzij de Loop SDK. Zo kun je nu bestanden opslaan, delen en bekijken binnen jouw organisatie via integratie met OneDrive en SharePoint, zonder deze specifiek naar de Power BI-service te publiceren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om bestanden met teams te delen.

Benieuwd hoe we de nieuwste functionaliteiten van het Power Platform voor jouw organisatie kunnen inzetten?

Neem contact op

 

Ben je geïnteresseerd in gedetailleerdere informatie en functie-specifieke ontwikkelingen? Kijk dan vooral hier!